"Regionalny Program Operacyjny Województwa ¦l±skiego -
realna odpowied¼ na realne potrzeby" |
||||
|
Kalendarz imprez 10.12.2010 r. Prezentacja regionalnego zwyczaju i obrzêdu ¶wi±tecznego w Orlovej Serdecznie zapraszamy na kolejne wydarzenie realizowane w ramach projektu "Rydu³towskie spotkania kulturalne na pograniczu" - "Prezentacjê regionalnego zwyczaju i obrzêdu ¶wi±tecznego w Or³owej" Prezentacja odbêdzie siê 10.12.2010 r. w Domu Miejscowego Ko³a Polskiego Zwi±zku Kulturalno-O¶wiatowego w Republice Czech, w Or³owej Lutyni przy ul. Lutyñskiej 221. Prezentowaæ bêdziemy wyroby rêkodzie³a, szopki bo¿onarodzeniowe, wieñce adwentowe, ozdoby i stroiki ¶wi±teczne wykonane przez rydu³towski Klub Pikotki. Typowy ¶l±ski stó³ wigilijny prezentuje Ko³o Gospodyñ Wiejskich Rydu³towy-Radoszowy. ¦wiêta Bo¿ego Narodzenia to wyj±tkowy czas, który bez wzglêdu na region, najchêtniej spêdzamy w gronie najbli¿szych. Ka¿dy zak±tek Polski ma swoje charakterystyczne obrzêdy i zwyczaje ¶wi±teczne. Równie¿ ¦l±sk. Typowy ¶l±ski stó³ wigilijny Do najbardziej charakterystycznych zup regionalnych nale¿y grzybowa i barszcz czerwony z uszkami. W¶ród ryb króluje oczywi¶cie karp, pieczony na ró¿ne sposoby, w piekarnikach b±d¼ na patelni. Tradycyjne danie podczas wieczerzy wigilijnej to kapusta z grzybami. Na ¶l±skim stole nie mo¿e oczywi¶cie zabrakn±æ makówek, zwanych te¿ makie³kami. Podstawowe sk³adniki to mak, cha³ka, mleko, mas³o, miód. Typow± ¶l±sk± potraw± wigilijn± jest równie¿ moczka. Przygotowywana z ciemnego piernika, migda³ów, rodzynek, orzechów laskowych i du¿ej ilo¶ci wody, w której moczy siê sk³adniki. Zwyczaje ¶wi±teczne Zanim w ¶l±skich domach zago¶ci³a choinka, ogromnie rozbudowany by³ na tym terenie kult ¿³obka, inaczej szopki lub betlejki. Bezpo¶rednio odwzorowywa³a ona swoim wygl±dem szopkê ko¶cieln±, mia³a klasyczny, skromny wygl±d - poza pasterzami nie by³o tam postaci ¶wieckich, nie by³o te¿ bogatych budynków odwzorowuj±cych miejscow± architekturê, jak to ma miejsce w szopkach krakowskich. Choinka jako drzewko stoj±ce w domu na ¦l±sku jest czym¶ stosunkowo nowym. Na wsi zaczê³a siê przyjmowaæ w pó¼nych latach trzydziestych XX w., a w niektórych rejonach dopiero po wojnie. Istnia³ jednak zwyczaj wieszania w domu tzw. po³a¼nicy czy pod³a¼nicy - czubek ¶ciêtego drzewa iglastego wisia³ szczytem w dó³ u sufitu, ozdobiony czerwonymi jab³kami, pierniczkami, orzechami. Na nakrytym bia³ym obrusem stole powinny siê znale¼æ zapalone ¶wiece i krzy¿, w rodzinach górniczych stawiano dodatkowo zapalon± lampê górnicz±. Pod sto³em musia³o byæ koniecznie co¶ metalowego - móg³ to byæ m³ot górniczy, siekiera czy lemiesz p³uga wi±¿±ce siê z magi± si³y i mocy, które z ¿elaza mia³y przep³yn±æ do organizmu ludzkiego. Prezenty na ¦l±sku przynosi³o od zawsze Dzieci±tko - prawdopodobnie by³o to nawi±zanie do Trzech Króli, którzy sk³adali ho³d w Betlejem i przynie¶li Dzieci±tku dary. Najpierw, choæby w skromny sposób, rodzice obdarowywali dzieci, dopiero z czasem upominki zaczêli sobie robiæ doro¶li. Prezenty by³y w przesz³o¶ci skromne, bez zbytków i rozrzutno¶ci - s³odycze, szalik, wystrugany przez kogo¶ z domowników konik. Zanim upowszechni³a siê choinka, prezenty by³y k³adzione na parapecie albo dziecko wyk³ada³o na nie g³êboki talerz lub swoj± czapkê. |
Patronat medialny |
||